Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko uprchlíci netrápí díky přijatým zákonům, libuje si tamní ministryně

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Kodaň - V Dánsku loni požádalo o azyl nejméně lidí za posledních deset let. Podle ministryně pro imigraci Inger Stöjbergové k tomu přispěla série 67 opatření, která vláda od migrační krize v roce 2015 přijala.

Podle ministerstva pro imigraci a integraci loni počet žadatelů o azyl nedosáhl ani 3500. V roce 2015 požádalo o azyl v Dánsku 14.792 osob a v roce 2016 vzrostl počet žadatelů na 21.316.

Mezi opatřeními ke snížení náporu uprchlíků byl i zákon umožňující konfiskaci majetku, jenž vyvolal kritiku ze strany obhájců lidských práv. Zákon umožňuje dánským úřadům odebírat žadatelům o azyl cennosti a hotovost nad 10.000 dánských korun (34.000 Kč) v rámci spoluúčasti na financování péče o imigranty.

"Nepochybuji o tom, že povědomí o našich přísných opatřeních týkajících se imigrace se rozšířilo i za našimi hranicemi, a to je přesně to, co jsme chtěli," uvedla Stöjbergová v prohlášení, z něhož citoval zpravodajský server The Local. "Vždy jsem byla přesvědčena, že uprchlíci zvažují sociální výhody, které nabízejí různé evropské země, a vláda nyní dánský obchod s dárkovým zbožím zavřela," dodala.

Také uvedla, že kromě zpřísnění dánských imigračních zákonů přispěla k omezení migrace také dohoda EU s Tureckem z roku 2016, která de facto uzavřela balkánskou trasu. Na základě této dohody migranti, kteří přijdou nelegálně do Řecka a nepodají si zde řádnou žádost o azyl nebo jim je taková žádost zamítnuta, jsou vraceni na turecké území.

"Doufám, že v příštích letech přijde do Dánska jen málo uprchlíků. Nejlepší způsob je pomáhat uprchlíkům, než se vydají na životu nebezpečnou cestu," podotkla Stöjbergová.

Témata:  Dánsko uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.