Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko chce cizincům z EU krátit přídavky na děti, změna by se dotkla i Čechů

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Nová rakouská vláda kancléře Sebastiana Kurze se dohodla na omezení vyplácení přídavků cizincům pracujícím v Rakousku na jejich děti, které žijí v jiných členských zemích EU.

V roce 2016 do evropského zahraničí putovalo z Rakouska 273 milionů eur (téměř sedm miliard korun) určených 132.000 dětí.

Podle návrhu nového zákona by měla indexace přinést Rakousku úspory ve výši zhruba 114 milionů eur (2,9 miliardy korun). To odpovídá méně než polovině prostředků vydaných v roce 2016 na přídavky na děti občanů zemí Evropské unie a Evropského hospodářského společenství, kteří pracují sice v Rakousku, jejich potomci ale žijí trvale v jejich vlasti. Data za rok 2017 nejsou zatím k dispozici.

Nová rakouská vláda tvořená Rakouskou lidovou stranou (ÖVP) kancléře Kurze a protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) chce v budoucnu výši vyplácených dávek přizpůsobit nákladům na živobytí v jednotlivých členských zemích. Vycházet hodlá z dat unijního statistického úřadu.

Podle představ koaliční vlády by měl parlament zákon přijmout ještě před letními prázdninami. Norma by mohla začít platit na počátku příštího roku.

Nejvíce peněz z přídavků na děti plynulo v předloňském roce do Maďarska: téměř 39.000 dětí rodičů pracujících v Rakousku si tak rozdělilo 80 milionů eur (dvě miliardy korun). Na druhém místě bylo v roce 2016 Slovensko, kde na 30.600 dětí dostali rodiče pracující v Rakousku 63 milionů eur (1,6 miliardy). Po Polsku, Rumunsku a Slovinsku následuje v tabulce Česko s 18 miliony eur.

Plány Rakouska už loni kritizoval například maďarský premiér Viktor Orbán. Nová rakouská ministryně pro otázky rodiny Juliana Bognerová-Sraussová jakoukoli kritiku dnes odmítla. "Je třeba se na to dívat také z jiné perspektivy: Je to fér, že děti v zemích, kde jsou náklady na živobytí mnohem nižší, dostávají mnohem, mnohem více peněz než děti u nás?" uvedla ministryně.

Témata:  Rakousko EU Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy