Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uganda a Izrael se hádají o migranty. Nikdo je nechce

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kampala/Tel Aviv - Uganda je sice přijímání uprchlíků otevřená, v zemi ale už pobývá přes milion Jihosúdánců. Vláda Ugandy dnes popřela, že z Izraele převezme část afrických migrantů.

Izrael chce vyhostit až 40.000 běženců hlavně z Eritreje a Súdánu. "Mezi Ugandou a Izraelem neexistuje žádná dohoda o přesunu afrických přistěhovalců z Izraele do Ugandy. Tyto informace by měly být považovány za nepravdivé," řekl agentuře AFP ministr Okello Oryem.

Izraelské nevládní organizace na podporu migrantů tvrdí, že Uganda a Rwanda souhlasily, aby k nim přesídlili afričtí migranti, kteří Izrael dobrovolně opustí. Představitel jedné z těchto organizací Adi Drori-Avraham naznačil, že dementi Kampaly nelze brát zcela vážně.

Izraelská vláda vzkázala africkým migrantům, aby z Izraele do dubna odešli, jinak jim hrozí vězení. Podle Jeruzaléma si mohou vybrat, zda se vrátí do vlasti, nebo budou putovat jinam. Kam přesně ale Izrael nedodal.

V Izraeli pobývá zhruba 38.000 Afričanů, kteří se do země dostali nezákonně z Egypta. Většinou tvrdí, že uprchli před násilím ve vlasti, Izrael je však považuje za ekonomické migranty.

Témata:  Uganda Izrael uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy