Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nevměšujte se do záležitostí Íránu, apeluje Rusko na USA

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Moskva/Washington – Washington by se nevměšovat do vnitřních záležitostí Íránu. Vyzvala jej k tomu dnes Moskva.

Americký návrh, aby bylo kvůli situaci v islámské republice svoláno mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Rusko považuje za nebezpečný. Řekl to dnes náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Íránští imigranti v USA naopak americkou podporu íránských demonstrantů uvítali.

Před týdnem začaly v Íránu protesty kvůli ekonomické situaci, které postupně přerostly v protesty proti režimu. Úřady omezily přístup k sociálním sítím a v posledních dvou dnech se už o dalších protirežimních demonstracích neobjevily žádné zprávy. Místo toho se po celé zemi od středy konají provládní manifestace.

Podle íránské armády a také podle elitních revolučních gard už ale policie protesty zastavila. Některé agentury se ovšem domnívají, že není vyloučeno, že protesty pokračují, avšak vlivem blokovaných sociálních sítí se o nich svět nedozví.

Americký prezident Donald Trump či Izraelci vyjádřili pochopení pro demonstranty a slíbil jim podporu. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová v úterý vyzvala Radu bezpečnosti OSN a Radu pro lidská práva, aby ohledně situace v Íránu zahájily mimořádná jednání.

Podle Rjabkova se ale Američané snaží využít situace k zopakování výhrad, které mají proti dohodě o íránském jaderném programu. Americký viceprezident Mike Pence ve středu řekl, že by si Washington přál dohodu, která bude mít delší trvání než ta, jež byla sjednána v roce 2015.

Po islámské revoluci odešlo z Íránu mnoho občanů, v USA je jejich největší komunita v Los Angeles. Soustřeďuje se na západě města, které se kvůli přítomnosti Íránců říká Tehrangeles. K vystěhovalcům patří i Rúzbeh Faráhánípúr, který vedl v roce 1999 studentské hnutí a před útěkem do USA byl v Íránu třikrát uvězněn. Podle něj je morální podpora z USA pro demonstranty velmi důležitá. Ocenil příznivé tweety prezidenta Trumpa i jeho soupeřky ve volbách Hillary Clintonové.

Ve srovnání s protesty z roku 2009 podle něj tentokrát nejsou vznášeny požadavky na reformy, ale na změnu režimu. Íránci prý byli v roce 2009 zklamáni, když tehdejší americký prezident Barack Obama podpořil ty, kteří chtěli reformy, a nikoli tábor usilující o změnu vedení.

V Los Angeles se má v neděli konat shromáždění, které má sloužit jako morální podpora lidí demonstrujících v Íránu. Má ale také upozornit na to, co se v Íránu děje.

Většina Íránců, kteří žijí v USA a nesouhlasí s íránským režimem upozornila, že současné protesty jsou masovější a vedené chudšími Íránci než protesty z roku 2009.

Témata:  Írán USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.