Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teherán obvinil CIA, že zosnovala protivládní protesty v Íránu

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán – Írán dnes obvinil příslušníka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) ze zosnování protivládních protestů v zemi. Oznámila to dnes íránská tisková agentura IRNA.

Írán podezírá CIA, že se vměšuje do jeho vnitřních záležitostí od roku 1953, kdy CIA a Británie zosnovaly převrat demokraticky zvoleného premiéra Mohammeda Mosaddeka a stvrdili podporu jim nakloněnému šáhovi Mohammadu Rezovi Pahlavímu.

Příslušník CIA podle generálního prokurátora Íránu Mohammada Džaafara Montazeriho stál v čele operace, na níž se podílel také Izrael, Saúdská Arábie a exilové íránské organizace a jejímž cílem bylo zvednout vlnu protestů na venkově a postupně i v Teheránu. Plánem podle Montazeriho bylo, aby se ekonomické protesty do února proměnily v ozbrojené povstání.

CIA se k obvinění nevyjádřila, informovala agentura AP. Ta jméno představitele CIA nezveřejnila, jelikož může jít o tajného agenta. Vysoce postavený představitel administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa ve středu odmítl, že se Spojené státy jakkoliv podílely na protestech a dodal, že Bílý dům demonstrace nečekal. "Protesty se konaly zcela spontánně," uvedl nejmenovaný zdroj.

Tvrzení prokurátora je snahou protesty zdiskreditovat a přináší nové otázky ohledně budoucnosti Íránu. Zatímco mnoho Íránců odsoudilo násilí, které demonstrace provázelo, značná část z nich uvádí, že je znepokojena špatnou ekonomickou situací v zemi a korupcí ve vládních kruzích.

Po celém Íránu se od 28. prosince konaly demonstrace proti špatnému stavu ekonomiky a růstu cen potravin, později se přidaly i protesty proti vládě. O život při nich přišlo přes 20 lidí, dalších až 450 osob skončilo ve vězení. Íránský armádní generál Abdorrahím Músaví ale dnes oznámil, že policie protesty potlačila. Podle AP ale zatím není zcela jasné, zda demonstrace skutečně ustaly, nebo zda se stále konají, ale fotografie z nich se nedostávají na internet, protože íránské úřady v uplynulých dnech zablokovaly přístup na sociální sítě.

Témata:  Írán CIA USA Demonstrace v Íránu

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy