Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přes Středomoří se loni dostalo o polovinu méně uprchlíků, než před dvěma lety

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Zatímco loni dorazilo hlavně do Itálie, Řecka nebo Španělska 171.635 migrantů, předloni jich bylo 363.504. Počet příchozích tak meziročně klesl o více než polovinu. Čísla dnes zveřejnila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Při snaze překonat Středozemní moře zahynulo do 20. prosince loňského roku přinejmenším 3100 lidí. Na celém světě přišlo podle statistiky IOM o život nejméně 5300 migrantů, oběti Středozemního moře tak tvoří podstatnou část této bilance.

Mezi libyjskými a italskými břehy námořníci loni zachránili přes 20.000 migrantů, kterým hrozilo utonutí. Nejvíce práce měli v květnu, kdy pomohli v nouzi na moři téměř 4000 lidí.

Zhruba 70 procent všech migrantů, kteří se ze severní Afriky či Blízkého východu přeplavili do Evropy, skončilo v Itálii, zbytek na evropskou půdu vstoupil ve Španělsku, Řecku a na Kypru. Většina migrantů pocházela ze západní Afriky. Kromě nich pocházeli běženci nejčastěji z Bangladéše, Eritreje, Egypta, Súdánu, Maroka, Sýrie a Libye.

Témata:  uprchlíci Itálie EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy