Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam s africkými uprchlíky? Rwanda popřela, že by jednala s Izraelem o jejich přijetí

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kigali - Spor o uprchlíky mezi Izraelem a Ugandou již řeší také Rwanda. Vláda této země dnes popřela informaci, že existuje dohoda se židovským státem o přijetí afrických migrantů. Totéž řekl ve čtvrtek ugandský ministr zahraničí.

Izrael chce vyhostit až 40.000 běženců hlavně z Eritreje a Súdánu. Izraelské nevládní organizace na podporu migrantů tvrdí, že Uganda a Rwanda souhlasily, aby k nim přesídlili afričtí migranti, kteří Izrael dobrovolně opustí. O Ugandě a Rwandě v této souvislosti hovořila i některá média.

"Před třemi či čtyřmi lety o tom obě země jednaly, ale nikdy jsme nedospěli k dohodě," řekl agentuře AP náměstek Olivier Nduhungirehe. Podobně se vyjádřil ugandský ministr zahraničí Okello Oryem.

V Izraeli pobývá zhruba 38.000 Afričanů, kteří se do země dostali nezákonně z Egypta před tím, než Izrael v roce 2014 vybudoval na hranici plot. Většinou tvrdí, že utekli před násilím ve vlasti, Izrael je však považuje za ekonomické migranty. Netanjahuova vláda vzkázala africkým běžencům, aby z Izraele do dubna odešli, jinak jim hrozí vězení. 

Témata:  uprchlíci Rwanda Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy