reklama

Work přímo citoval studii z léta ohledně robotů a umělé inteligence. Podle ní stojí lidstvo na zlomovém bodu umělé inteligence (AI) a každá země i národ má zcela odlišný přístup k problému. "Víme, že Čína masivně investuje do robotiky, ruský generál zase nedávno oznámil, že Rusko se připravuje na budoucnost, kde válku povedou roboti," řekl Work.

Ruská armáda nedávno představila bojový tank Armata T-14, ruská média pak informovala o tom, že stroj bude masově vyráběn za rok a půl až dva roky. "Armáda se chce vyvinout ze zbraní, které potřebují lidskou obsluhu," napsal tehdy tisk. Čína připravuje něco podobné, jejich stroje však ponesou i anti-tankové zbraně.

Work zdůraznil, že USA i nadále musí zachovat náskok, už teď je však jejich použití umělé inteligence a robotiky krok pozadu. "Moje hypotéza je, že autoritářské režimy, které vidí lidi jako slabá místa, ty logicky půjdou po tom, aby lidskou sílu co nejdříve nahradily, to je přesně to, o co se Čína nebo Rusko snaží," domnívá se Work.

Podle Gilla Pratta, vedoucího inženýra z DARPA, však dnešní technologie umělé inteligence ještě není natolik dobrá, aby se dala využít na bojišti. Lidský úsudek je pořád spolehlivější, zatímco roboti nedokáží pořádně rozlišit nebezpečný cíl od civilistů. Automatizované zbraně tak v budoucnosti své místo mají, rozhodně je k tomu však ještě daleko.