Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin je zoufalý, proto si vybral Zemana za svého spojence, zní z USA

Miloš Zeman s Putinem v Soči (21.11.2017).
Miloš Zeman s Putinem v Soči (21.11.2017).
Foto: kremlin.ru

Washington - Zahraniční politika ruského prezidenta Vladimíra Putina je řízena zpravodajskými operacemi označovanými jako "aktivní opatření". Tento pojem zahrnuje řadu operací v daných zemích a často se spoléhá na jejich vůdce. Jednou z takových zemí je i Česká republika. Alespoň to píše americký server The Hill specializující se na politiku. Proč si ale ruský prezident Putin vybral zrovna českého kolegu?

Lidé, na které se Putin a jeho administrativa spoléhá, spolupracují většinou s ruskými tajnými službami vědomě, ale server The Hill nevylučuje to, že někteří to dělají nevědomky. Činí tak proto, že z toho mají buď finanční prospěch nebo kvůli společným zahraničněpolitickým zájmům.

Putin se kdysi mohl spoléhat na takové těžké evropské váhy, jakými byli italský premiér Silvio Berlusconi nebo německý kancléř Gerhard Schröder. Ti prosazovali politiku ruského vůdce na Západě.

V tomto smyslu však pomalu oslabuje, protože nábor rekrutů pro tuto roli se zřetelně zmenšuje. Putinovi noví přátelé jsou většinou na kraji politických scén v evropských zemích. Často jsou izolováni a lidé se vůči nim vymezují.

Existuje však jeden politik, který je vysoce postavený a hraje podle Putinových karet. Tím je český prezident Miloš Zeman. Ten byl dříve označen za Putinova "trojského koně" v Evropě.

Český prezident dostal královské přivítání při jeho listopadové služební cestě jak od Putina, tak od ruského premiéra Dmitrije Medvěděva. Rusko se všemi možnými prostředky snaží Zemana co nejvíce oživit, protože ostatní evropští "Putinovy koně" se od ruského prezidenta začínají distancovat.

Ve stejném duchu Zeman "visí" na Putinovi, aby si udržel svoji vlastní důležitost. Okruh ruského prezidenta podporoval Zemana od začátku jeho volební kampaně v roce 2013. To, že si chce Rusko zařídit zachovaní svých investic, má smysl.

Avšak, podle serveru The Hill, Zeman naneštěstí ničí mediální obraz Putina. Naposledy se takový incident odehrál během květnové schůzky obou prezidentů v Pekingu, kde český prezident navrhl "překvapenému Putinovi, že by novináři měli být likvidováni".

Tato hrozba, ač vysvětlována jako vtip, pobouřila komunitu novinářů. Už jen proto, že Zeman tuto myšlenku vyslovil před člověkem, jenž byl obviněn z vraždy několika z nich. Výrok odsoudila společnost napříč světem a Putin byl tímto zapleten do skandálu.

I přes tento rozruch se později Zeman nechal vyfotografovat s falešným kalašnikovem, který "byl určen pro novináře".

Když byl americkým prezidentem zvolen Donald Trump, Zeman začal rozšiřovat příběh o tom, jak velké je jejich přátelství a porozumění. Dokonce se nabídl, že bude spojkou mezi Trumpem a Putinem.

Zeman prohlásil, že by rád jel na státní návštěvu do Bílého domu a začal "organizovat obchodní a politickou delegaci, která by vytvořila jakýsi trojúhelník tří podobně smýšlejících vůdců: jeho, Trumpa a Putina".

Až na to, že se celá Zemanova historka ukázala být jako falešná. Bílý dům odbyl Zemana. Následoval skandál, do kterého měli být zapojeni ruský a český prezident. Spojené státy si začaly důkladně prověřovat Zemanův úzký kruh lidí a jeho vazby na Putina.

Navzdory Zemanovým "botám" členové jeho týmu dopadli ještě hůře. Prezidentův hlavní poradce Martin Nejedlý měl na starost organizaci údajné návštěvy v Bílém domě. "V seznamu zahraničních agentů Ministerstva spravedlnosti USA je Nejedlý evidován jako osoba, která dala lobbistům pokyn zorganizovat setkání Zemana s Trumpem," píše The Hill.

Článek, který v deníku New York Times popisoval finanční spojení mezi Kremlem a Zemanem získal Pulitzerovu cenu, připomíná server.

Veškeré kontroverze a odhalení podstaty Zemanova týmu činí velmi složitým pochopit to, proč Putin podporuje člověka, jehož "těžkopádný doprovod přináší ruskému prezidentovi zbytečné starosti".

Odpověď musí být taková, uzavírá The Hill, že je Putin zoufalý. Pryč jsou dny, kdy jeho spojenci byli charismatický Berlusconi nebo působivý Schröder. Ruský prezident nyní zkrátka musí lpět na tom nejlepším, co mu ještě zbylo.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy