Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z americké NSA unikaly tajné dokumenty, šéf agentury jde do výslužby

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Šéf americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Mike Rogers oznámil, že na jaře odejde do výslužby. Za jeho úřadování poznamenaly NSA úniky tajných materiálů, z nichž některé se údajně dostaly do rukou ruských hackerů. K vynášení materiálů se v posledních měsících přiznali dva bývalí zaměstnanci NSA.

Rogers strávil ve funkci čtyři roky. O plánu opustit svůj post řekl v pátek svým podřízeným. Jeho nástupce by měl být jmenován a schválen americkým Senátem během tohoto měsíce, uvedla agentura AFP.

Rogers byl jedním ze čtyř šéfů amerických tajných služeb, kteří v lednu 2017 předložili americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi zprávu, podle níž se Rusko před prezidentskými volbami pokoušelo poškodit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a dopomoci Trumpovi k vítězství. Trump tento závěr nikdy nepřijal.

Úkolem NSA je ochrana americké komunikační sítě a elektrotechnická špionáž. Zabývá se elektronickým odposlechem a šifrováním zpráv, s pomocí družic a pozemních stanic na celém světě zachycuje komunikace cizích vlád, rozbíjí jejich kódy a vytváří kódy, které mají zajistit bezpečnost amerických komunikací. Založena byla v roce 1952 jako součást ministerstva obrany.

Témata:  NSA USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy