Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský nejvyšší soud odmítl odvolání Navalného, na prezidenta nesmí kandidovat

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj definitivně neuspěl se stížnosti ani u ruského nejvyššího soudu. V březnových prezidentských volbách tak nemůže kandidovat. Je však připraven obrátit se ještě na ruských ústavní soud a Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Ústřední volební komise kandidaturu Navalného odmítla 25. prosince s odůvodněním, že byl pravomocně odsouzen za závažný trestný čin. Nejvýraznější představitel ruské opozice se následně se stížností na toto stanovisko komise obrátil na nejvyšší soud, který ji ale 30. prosince odmítl. A nyní zamítl i odvolání proti zamítnutí stížnosti.

Navalnyj byl v květnu odsouzen k podmíněnému trestu pětiletého vězení za krádež v lesnickém podniku. Obvinění ale důrazně odmítl a celou kauzu označil za zpolitizovaný proces, jehož cílem bylo od začátku zabránit mu kandidovat v prezidentských volbách, vypsaných na 18. prosince.

"Tím vstupuje rozhodnutí v platnost, ale napadneme ho u Evropského soudu pro lidská práva," řekl agentuře Interfax obhájce Navalného Ivan Ždanov v reakci na dnešní verdikt nejvyššího soudu.

Navalnyj po rozhodnutí komise vyzval k širokému bojkotu prezidentských voleb. Označil je za frašku, neboť se jich podle něj smějí zúčastnit jen dosavadní prezident Vladimir Putin a kandidáti, které si sám vybral.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy