Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U břehů Libye se potopil člun s migranty. Zemřelo nejméně 25 lidí

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - U libyjských břehů se dnes potopil nafukovací člun s uprchlíky. Zahynulo nejméně 25 lidí, dalších 85 se podařilo dostat do bezpečí. Dle informací agentury AP ztroskotalo plavidlo s nejméně 150 migranty na palubě.

Nafukovací člun, který byl v potížích, podle pobřežní stráže zaznamenalo ráno hlídkové letadlo. "Potopil se nafukovací člun severně od Tripolisu. Nejméně 25 lidí při nehodě zemřelo, přesný počet ještě není jasný," uvedla německá humanitární organizace Sea Watch s tím, že na místě zasahuje italská pobřežní stráž, dodala organizace.

Španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms, jejíž loď se záchranné akce na místě neúčastní, podle AP uvedla, že mnozí migranti byli ve vodě řadu hodin a že jsou nezvěstné desítky lidí.

Neštěstí se stalo v mezinárodních vodách, 40 námořních mil (74 kilometrů) od libyjských břehů. Na pomoc částečně už potopenému člunu se vydala loď italské pobřežní stráže, která ve Středozemním moři operuje v rámci unijní mise Sophia.

Od začátku roku už bylo ve Středozemním moři zachránění více než 400 migrantů, kteří byli přepraveni do Itálie. Loni to bylo touto dobou už 729 zachráněných.

Témata:  uprchlíci Itálie Libye

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy