Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedra v Austrálii způsobila lesní požáry, lidé utíkají před plameny +VIDEO

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Sydney - Zatímco část USA mrzne, Austrálie se naopak peče. V Sydney byl dnes zaznamenán teplotní rekord. Odpoledne bylo v západní části města naměřeno 47,3 stupně Celsia, čímž byl o tři desetiny stupně překonán rekord z roku 1939. Bylo vydáno varování před lesními požáry.

Teploty překračující 40 stupňů Celsia dokonce způsobily rozměknutí asfaltu na desetikilometrovém úseku dálnice ve státě Viktorie, informovala stanice ABC News.

Pro oblast Sydney bylo vydáno nejvyšší varování před nebezpečím požárů. Oheň, který se vymkl kontrole, už zapálil několik budov na předměstí Melbourne.

Vysoké teploty v kombinaci se suchým počasím, silným větrem a změnami jeho proudění vytvářejí nebezpečné podmínky, řekl na dnešní tiskové konferenci šéf krizového štábu státu Viktorie Craig Lapsley.

Po celém státě Viktoria bylo v sobotu hlášeno 50 ohnisek požárů, kolem 400 domů přišlo o dodávky elektřiny. Varování před rizikem požárů bylo vydáno také pro sousední stát Jižní Austrálie.

Úřady doporučily obyvatelům tamních venkovských oblastí, aby se před požáry buše ukryli v budovách. Podle odborníků je to bezpečnější než riziko být uvězněn ve volném prostoru, jestliže postupující oheň náhle změní směr. Požáry ohrožují také obyvatele státu Tasmánie.

Témata:  Austrálie teplotní rekordy počasí požáry v Austrálii

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.