Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie si připomíná třetí výročí útoku na Charlie Hebdo

Pochod Francií, kdy politici a lidé uctili památku obětí z redakce Charlie Hebdo.
Pochod Francií, kdy politici a lidé uctili památku obětí z redakce Charlie Hebdo.
Foto: European Union

Paříž - Francouzi si dnes připomínají třetí výročí teroristických útoků na Charlie Hebdo. Řádění islamistů nepřežilo 12 lidí, mezi nimi nejznámější kreslíři časopisu. Během vzpomínkové akce byla přečtena jména těch, které teroristé zavraždili, její účastníci na místo položili květiny.

Dnešní neokázalý pietní akt, kterého se zúčastnili prezident Emmanuel Macron, pařížská starostka Anne Hidalgová nebo příbuzní obětí, se konal před někdejší redakcí Charlie Hebdo, kde zaútočili bratři Chérif a Said Kouachiovi.

Zatímco pachatelé útoku na Charlie Hebdo, jehož karikaturisté si dělali legraci i z islámu, z místa činu prchali, zavraždil další terorista jednu policistku a čtyři lidi v obchodě s košer potravinami. I na ně se dnes vzpomínalo. V souvislosti s těmito útoky zahynulo ve Francii za tři dny 17 lidí a tři pachatelé, jež zastřelili policisté.

Nová adresa Charlie Hebdo je utajovaná a časopis vynakládá ročně jeden až půldruhého milionu eur (25,5 milionu až 38,2 milionu korun) na ochranu, uvedl podle agentury DPA vedoucí redakce Laurent Sourisseau alias Riss. Možnost vyjádřit svobodně vlastní přesvědčení se podle něho stala "luxusním zbožím", které si v budoucnu budou moci dovolit jen bohaté mediální firmy.

Témata:  teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo a košér obchod Francie Charlie Hebdo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy