Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O azyl ve Francii je rekordní zájem. Loni požádalo žádost 100 tisíc lidí, úřadům dělají starost Albánci

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Vláda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona připravuje nový přistěhovalecký zákon, o kterém se již živě debatuje. Země v roce 2017 obdržela přes 100 tisíc žádostí o azyl, což představuje "historickou" úroveň.

Generální ředitel úřadu pro ochranu uprchlíků a osob bez státní příslušnosti (Ofpra) Pascal Brice připomněl, že v roce 1981, od kterého Ofpra vede údaje, to bylo méně než 20.000 žádostí. "Potvrzuje to, že Francie patří k hlavním zemím, kde se v Evropě žádá o azyl," uvedl Brice. Francie je nicméně pozadu zejména za Německem, které v letošním roce očekává skoro 200.000 žadatelů.

"Míra schválení", které žadatelům umožňuje stát se uprchlíky, se z 38 procent v roce 2016 snížila na 36 procent. Pokles podle Briceho způsobili žadatelé, jako jsou Albánci.

Loni skutečně vévodila zemím původu žadatelů o azyl Albánie: 7630 žádostí představovalo zvýšení o 66 procent. Vzhledem k tomu, že Albánie se považuje za "bezpečnou zemi", Ofpra poskytla ochranu pouze 6,5 procentům žadatelů.

Tento opakující se jev, související podle Briceho s ekonomickou migrací, znepokojuje francouzské a albánské úřady, které v létě spustily program zaměřený na potírání sítí nelegální migrace.

Druhou zemí v pořadí je Afghánistán s 5987 žádostmi (vzestup o šest procent), z nichž se vyhovělo 83 procentům. Následuje Haiti, Guyana, Súdán a Guinea. Vysledovat se dá také silný růst počtu migrantů z frankofonní západní Afriky, zejména Pobřeží slonoviny, který se více než zdvojnásobil, a také Konga. Ačkoliv uprchlíci ze Sýrie získávají ochranu v 95 procentech případů, což je velmi vysoká míra, loni podali ve Francii o desetinu méně žádostí.

Témata:  Francie uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy