Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž se přiznal k bombovému útoku na fotbalisty Borussie Dortmund, prý všeho lituje

exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017)
exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017)
Foto: Twitter

Dortmund - Muž obžalovaný z loňského bombového útoku na tým Borussie Dortmund se dnes u soudu k činu přiznal. Elektromechanik Sergej W., který v době útoku pobýval ve stejném hotelu jako fotbalisté, jednal podle vyšetřovatelů z chamtivosti a na útoku se snažil vydělat.

"Hluboce lituje svého jednání," uvedl dnes před dortmundským soudem Sergej W. Muž, který je obžalován z 28násobného pokusu o vraždu a hrozí mu doživotí, také řekl, že nálože připravil tak, že při jejich výbuchu nebylo možné očekávat zranění osob.

Fotbalisté Dortmundu 11. dubna sotva vyrazili na večerní zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem, když vedle jejich týmového autobusu explodovaly tři nálože. Zranění utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který musel být se zlomenou paží operován, i jeden z policistů, který autobus doprovázel. Jak se později ukázalo, bylo velkým štěstím, že žádný z fotbalistů nepřišel o život. V bombách totiž byly kovové součástky, z nichž se jedna v autobuse zavrtala do opěrky pod hlavu.

Sergej W. nedlouho před útokem nakoupil na burze prodejní opce na akcie Borussie Dortmund a spekuloval, že po útoku hodnota akcií klubu klesne. Maximálně podle vyšetřovatelů mohl získat přes půl milionu eur, ve skutečnosti ale vydělal 5872 eur (151.000 Kč).

Sergeji W., který se narodil v ruském Čeljabinsku, kromě důkazů o obchodech přitěžoval i zápisník, který policie našla v jeho domě. Byly v něm poznámky o Borussii Dortmund, ale také o křoví nebo frekvenci, která má dobrý signál na dálku. Trojice bomb se přitom nacházela v křoví a byla odpálena na dálku.

Témata:  exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund Německo soudy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy