Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti protestovali v italských ulicích. Nelíbí se jim kvalita potravin a špatná hygiena

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Desítky afrických žadatelů o azyl se tento týden vydaly v Itálii do ulic, aby protestovaly proti podmínkám v přijímacím středisku. Běženci podle italských médií poukazovali například na malou rozmanitost a špatnou kvalitu potravin, nedostatečnou hygienu i na zdravotnické služby a nedostatek léků.

Přijímací středisko Arcinazzo, které leží nedaleko od Říma, je umístěno v bývalém turistickém středisku v málo osídleném horském městečku. Ve městě žije asi jen asi 200 italských obyvatel - a 134 migrantů tam v tuto chvíli tvoří téměř polovinu obyvatel. I proto je integrace velmi obtížná, píše deník Il Gioarnale.

V úterý tito přistěhovalci pochodovali v tamních ulicích, aby protestovali proti své situaci. Ta se podle nich kvůli neustále klesajícím teplotám dál zhoršuje.

Místní obyvatelé však řekli italským médiím, že i samotné město postrádá některé základní služby, včetně policie a zdravotnických služeb. Deník poukazuje na to, že byl do oblasti bez základních služeb umístěn nepřiměřený počet migrantů.

Není to poprvé, co si migranti stěžovali na své životní podmínky v italských vítaných centrech. Před necelými dvěma měsíci skupina asi 20 afrických migrantů vytvořila zátarasy na místní dálnici v jižní Itálii. Běženci tak protestovali proti kvalitě potravin a životním podmínkám, kterým museli čelit v jednom z tamních center pro migranty.

Žadatelé o azyl zablokovali silnici vedoucí od Sessy do Mignana v provincii Caserta ležící mezi Římem a Neapolí. Protestující na cestu postavili barikády ze sporáků, ledniček a velkých černých pytlů plných odpadků, aby zastavili provoz.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.