reklama

Na člunu s migranty, který se ve vodách Středozemního moře převrátil, bylo 150 běženců mířících z Afriky do Evropy. Téměř devět desítek lidí se podařilo zachránit.

"Při sobotním ztroskotání člunu přišlo o život 64 migrantů. Podle svědectví získaných personálem IOM v Katánii plulo na gumovém člunu původně 150 migrantů. Přežilo jich 86, nalezeno bylo zatí osm těl," napsal dnes na twitteru Flavio Di Giacomo, mluvčí pobočky IOM pro Středomoří.

Loni dorazilo do Itálie 119.250 běženců, o rok dříve jich bylo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 181.440.

Za pomoc migrantům dnes Itálii poděkoval papež František, který ocenil její "otevřené a štědré srdce" vůči běžencům. Podle něj Itálie také nabídla pozitivní příklad integrace. "Doufám, že problémy, které Itálie v posledních letech měla, nepovedou k uzavření se (migrantům)," řekl také papež ve své každoroční zprávě o stavu světa. "Nesmíme zapomínat, že svoboda pohybu, jakož i svoboda opustit svou zemi a pak se do ní vrátit, patří k základním lidských právům," dodal papež František.