Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet žadatelů o azyl na Slovensku mírně vzrostl, přesto zůstává rekordně nízký

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Od ledna do konce listopadu 2017 podalo žádost o azyl na Slovensku 148 lidí. Byl to vyšší počet než za celý rok 2016, kdy požádalo o azyl v zemi 146 lidí, nejméně od roku 1994.

Počet žadatelů o azyl na Slovensku za prvních 11 měsíců minulého roku již přesáhl úroveň za celý předchozí rok, kdy byl na dlouhodobém minimu. Vyplývá to z údajů slovenského ministerstva vnitra.

Slovensko každoročně udělí azyl obvykle jen zlomku žadatelů. Výjimkou byl rok 2016, kdy země poskytla ochranu 149 asyrským křesťanům z Iráku, kteří se přestěhovali na Slovensko. Část z nich se mezitím ale rozhodla pro návrat do vlasti.

Ještě v letech 2001 až 2004 zaznamenalo Slovensko tisíce žadatelů o azyl, úspěšná ale byla jen malá část z nich. Počet žádostí o azyl na Slovensku výrazněji klesl po jeho vstupu do EU v roce 2004 a následně i po začlenění země do schengenského prostoru volného pohybu osob na konci roku 2007.

Slovensko odmítá přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót mezi členské země evropské osmadvacítky. V rámci svého dobrovolného příspěvku k řešení migrace Slovensko dříve slíbilo přijmout 100 běženců z Itálie a Řecka a stejný počet ze třetích zemí, které potřebují mezinárodní ochranu.

Slovensko se na rozdíl od zbylých tří států visegrádské skupiny, tedy České republiky, Maďarska a Polska, vyhnulo žalobě Evropské komise ve věci přerozdělování žadatelů o azyl.

Témata:  Slovensko uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy