Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí policisté loni ve službě zabili téměř tisíc lidí, nejvíce v Kalifornii

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Washington - Americká policie v loňském roce při výkonu služby zastřelila 987 lidí. Nejvíc osob policisté usmrtili v Kalifornii, vysoké počty byly zaznamenány i v Arizoně, na Floridě nebo v Texasu. Vyplývá to z analýzy listu The Washington Post. Podle údajů FBI přišlo loni v USA ve službě o život 46 policistů.

Washingtonský deník vede vlastní databázi lidí usmrcených policisty vzhledem k údajně nespolehlivým statistikám americké federální vlády. Opírá se o zprávy médií a sociálních sítí a o soudní a policejní dokumenty.

Mezi zabitými je 45 žen. Necelá polovina zastřelených byla bílé pleti, každý pátý byl černoch. Věk usmrcených se nejčastěji pohyboval mezi 30 a 44 lety, mladší třiceti let byla třetina mrtvých.

Kolem 570 usmrcených bylo ozbrojeno pistolí, 156 nožem a 85 osob ohrožovalo okolí svým vozidlem. Neozbrojeno bylo 68 lidí, 26 dalších mělo v ruce atrapu pistole. Zhruba třetina osob byla zabita na útěku, ve čtvrtině případů hrála roli mentální porucha oběti.

Témata:  policie USA USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy