Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Peru byly odkryty trosky 1500 let starých místností kultury Močiků

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: news.com

Lima - V Peru byly vykopány trosky dvou místností, které před 1500 lety používali k ceremoniálům příslušníci starodávné kultury předinckých Močiků. Naleziště je v archeologickém komplexu Limón v regionu Lambayeque na severozápadě Peru. Nález by mohl pomoci lépe pochopit, jak vypadal politický život této starověké pouštní kultury před jejím nečekaným zánikem.

V jedné z místností jsou dva trůny - jeden zřejmě sloužil panovníkovi, zatímco druhý byl určen pro váženého hosta. V komnatě se patrně konaly slavnostní hostiny. V druhé z místností se nachází kruhové pódium, které zřejmě sloužilo k oficiálním oznámením.

Pro Močiky byly tyto politické tradice velmi důležité, což dokládá i skutečnost, že je znázornili ve své keramice, uvedl archeolog Walter Alva. Místnosti, na jejichž stěnách jsou vyobrazeni lachtani a ryby, podle něj sloužily jen elitám. Odhaduje se, že stavba celého komplexu skončila v pátém století.

Močikové vládli v pouštní oblasti na pobřeží Peru v letech 100 až 700 našeho letopočtu a patřili k jedné z několika kultur v zemi před vzestupem Incké říše. V suché oblasti se jim podařilo vybudovat zavlažovací systémy a pěstovat rostliny. Vyráběli sofistikované předměty ze zlata a sochy, na kterých často znázorňovali sexuální akty.

Ženy v močické kultuře podle expertů zastávaly důležité politické i náboženské funkce. Loni archeologové z pomocí 3D tiskárny zrekonstruovali obličej močické královny přezdívané "Dáma z Cao", která na území dnešního Peru vládla před 1700 lety.

Řada odborníků se shoduje, že zánik kultury Močiků způsobila klimatická událost, možná spojená s fenoménem El Niño.

Témata:  archeologie Peru historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy