Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny v britské vládě? "Noc tupých nožů", vysmívají se média Mayové

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Změny v kabinetu britské premiérky Theresy Mayové hodnotí média jako bezzubé a chaotické. Deník The Daily Telegraph v titulku nazval vládní rošádu jako "Noc tupých nožů". List The Guardian píše, že "reforma" vlády je doslova zpackaná.

The Daily Telegraph, který se vyslovuje pro brexit, titulkem odkazoval na obměnu kabinetu premiéra Harolda Macmillana, který v roce 1962 mandátu zbavil sedm ministrů. Kritici reorganizace vlády ji tehdy pro její ráznost a rozsah přirovnávali k nacistické noci dlouhých nožů.

Mayové se podle deníku nepovedlo udělat čáru za neúspěchy předchozího roku, kdy iniciovala předčasné volby, v nichž její Konzervativní strana ztratila většinu v parlamentě.

Média připomínají, že nejprve Konzervativní strana na twitteru gratulovala k nástupu do vedení strany špatnému člověku. Bývalá ministryně školství Justine Greeningová posléze z vlády odešla a nepřijala nabízený resort, jež má na starosti důchody. Jeremy Hunt zase odmítl ministerstvo obchodu a podržel si resort zdravotnictví.

Vzhledem k tomu, že klíčové finance, vnitro, zahraničí a ministerstvo pro brexit zůstaly beze změny, kritici mají za to, že se potvrdila slabá pozice Mayové a fakt, že si pozici nedokáže upevnit. V rámci kabinetu se neproměnil poměr příznivců takzvaného tvrdého brexitu a zastánců měkkého odchodu Británie z EU, kteří si přejí, aby země zůstala součástí jednotného evropského trhu.

Vyjednavači Británie a EU se minulý měsíc shodli na tom, jak bude rámcově vypadat smlouva o vystoupení Británie z unie, a jednání o brexitu se tak mohou posunout do druhého kola. V něm se budou projednávat zejména budoucí vztahy Británie s EU.

Témata:  Velká Británie Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.