Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejský prezident Mun Če-in je připraven setkat se s Kim Čong-unem

Mun Če-in
Mun Če-in
Foto: Wikimedia Commons

Soul - Jihokorejský prezident Mun Če-in je za určitých podmínek ochoten se setkat přímo se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Pokud bude možné dosáhnout "konkrétních výsledků", bude s takovým jednáním souhlasit, uvedl dnes prezident na novoroční tiskové konferenci. Cílem Soulu podle něj vždy bude denuklearizace Korejského poloostrova. Severní a Jižní Korea se v úterý dohodly na řadě kroků směřujících ke zlepšení vzájemných vztahů.

Než by k případnému setkání s Kim Čong-unem došlo, muselo by být podle jihokorejského prezidenta zaručeno, že schůzka povede ke konkrétním výsledkům. Konečným cílem Jižní Koreje je podle Mun Če-ina zabránit nové válce a zajistit, aby byl Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. Denuklearizaci poloostrova označil za "postoj, kterého se nikdy nevzdáme". Ve svém proslovu jihokorejská hlava státu také zdůraznila, že se bude zasazovat o další jednání své země se severním sousedem.

V úterý se KLDR a Jižní Korea v pohraniční vesnici Pchanmundžom dohodly na řadě kroků směřujících ke zlepšení vzájemných vztahů. KLDR oznámila, že vyšle svou delegaci na zimní olympijské hry, které se budou konat příští měsíc v Jižní Koreji. Oba státy se také domluvily na obnově vojenské horké linky a na uspořádání vojenských rozhovorů. Šlo o první takový dialog mezi zástupci Pchjongjangu a Soulu od roku 2015.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Kim Un-Čong Mun Če-in

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy