Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Packalové z KLDR? Kim vystřelil raketu Hwasong-12 na vlastní město

Severokorejské zbraně
Severokorejské zbraně
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Severokorejské pokusy raket neskončily vždy úspěchem. Jedna z nich testovaná minulý rok měla podle informací amerických a jihokorejských úřadů omylem zasáhnout jedno ze severokorejských měst. Podle těchto údajů se mělo jednat o neúspěšný test rakety středního doletu Hwasong-12. O zpackaném testu napsal deník The Independent.

Nová data amerických úředníků tvrdí, že raketa zasáhla město Tokčchon, jež je vzdálené zhruba 150 kilometrů od Pchjongjangu a kde žije kolem 200 tisíc obyvatel.

Raketa pravděpodobně explodovala při dopadu a způsobila četné škody průmyslovým a zemědělským budovám. Tak to alespoň popsal americký časopis Diplomat, který zároveň nabídl satelitní snímky budov od svého amerického zdroje.

Zpráva uvádí, že po startu z letiště Pukčchang letěla raketa přibližně 24 kilometrů na severovýchod. V případě selhání mohou střely s kapalným palivem způsobit mohutné výbuchy. Podle snímků Google Earth se tak stalo i tentokrát, když satelit zaměřil oblast srovnanou se zemí, kde dříve stála budova.

Americký server píše, že údaje o počtu obětí a o tom, jestli si výbuch vyžádal lidské životy, jsou neověřitelné kvůli izolační politice KLDR. Zároveň naznačuje, jakou katastrofou může skončit další pokažený test. Pokud by střela mířila například do Tichého oceánu, mohla by v důsledku chyby spadnou na Japonsko.

Severní Korea navíc nedává dopředu žádná varování, že rakety bude testovat. Tím nechává všechny ostatní v nejistotě, zda se v Pchjongjangu provádí test, nebo zahajuje útok.

Jak jsme již dříve psali, japonský premiér v rozhovoru pro novináře uvedl, že Severní Korea pokračuje v provokacích, které označil za "absolutně nepřijatelné". Podle japonského politika se nedají čekat dobré kroky od Jižní Koreje ani v budoucnu.

"Nebudu přehánět, když řeknu, že bezpečnostní jistoty na území Japonska jsou vůbec ty nejnižší od konce Druhé světové války," řekl Abe na novoroční tiskové konferenci.

Témata:  USA Jižní Korea Severní Korea severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.