reklama

Trumpova vláda neotevře ropným firmám pobřežní vody u státu Florida. Reaguje tak na žádost guvernéra tohoto státu Ricka Scotta, oznámil v úterý ministr vnitra Ryan Zinke. "Stojím za stanoviskem guvernéra, že Florida je jedinečná a že její pobřežní oblasti jsou výrazně závislé na turistice," prohlásil Zinke.

Snaha prezidenta Trumpa zvýšit produkci energií v USA naráží na námitky ekologů, představitelů státu i některých podnikatelských skupin. Obávají se havárií a případných dopadů na turistiku.

Zinkeho rozhodnutí otevřelo dveře ostatním guvernérům, kteří požadují stejnou výjimku pro své státy. K nim patří i představitelé New Yorku, Oregonu, Marylandu a Kalifornie. Někteří už se v tomto směru vyjádřili na twitteru.

Ministr Zinke minulý týden prohlásil, že návrh programu těžby ropy a zemního plynu v kontinentálním šelfu na léta 2019 až 2024 se týká více než 90 procent rozlohy šelfu včetně oblastí, které vyjmula administrativa předchozího prezidenta Baracka Obamy. Plán je součástí Trumpovy politiky energetické dominance.