Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov podpořil Írán: Moskva bude dál hájit jadernou dohodu s Teheránem

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v Moskvě jedná se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem. Zopakoval, že Moskva bude i nadále hájit dohodu o íránském jaderném programu.

Americký prezident Donald Trump dohodu dlouhodobě kritizuje a tvrdí, že je jednou z nejhorších, jaké kdy Spojené státy uzavřely.

"Je velice důležité vyměnit si názory na to, jak se plní společný plán ohledně íránského jaderného programu," řekl dnes Lavrov. Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) podle něj jasně konstatoval, že Írán své závazky zcela plní.

"Budeme hájit životaschopnost tohoto programu, jeho významný příspěvek k posílení regionální stability a k řešení problému šíření zbraní hromadného ničení," zdůraznil ruský ministr.

Írán hrozí, že by mohl přehodnotit svou současnou spolupráci s MAAE, pokud Spojené státy nebudou respektovat jadernou dohodu, kterou Írán v roce 2015 podepsal se šesti světovými mocnostmi. Írán se v dohodě zavázal, že omezí svůj jaderný program výměnou za zrušení protiíránských hospodářských sankcí, které s tímto programem byly spojeny.

Témata:  Írán Sergej Lavrov Muhammad Džavad Zaríf Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy