reklama

Zpráva, o které dnes informovala agentura AP, je založena na informacích z veřejných zdrojů a na sděleních zahraničních diplomatů a vládních činitelů. Dokument mapuje ruské vměšování v devatenácti evropských státech. Česká republika ani Slovensko mezi nimi nejsou.

Zhruba dvousetstránkový dokument sestavili členové zahraničního výboru Senátu za Demokratickou stranu, žádný republikán pod ním podepsán není, uvádí americká agentura.

"Zatímco prezident Trump je nečinný, (ruský prezident Vladimir) Putin dál zdokonaluje svůj asymetrický arzenál a vyhledává budoucí možnosti, jak rozvrátit systém vlády a rozmělnit podporu demokratických a mezinárodních institucí, které Spojené státy a Evropa budovaly v minulých 70 letech," píše se v materiálu.

Podle AP podává dokument bezútěšný pohled na evropské státy vystavené ruskému vlivu. Upozorňuje na léta kybernetických útoků, dezinformací, tajných operací v sociálních sítích, financování marginálních politických skupin, korupce a dokonce vražedných útoků a vojenských operací, které destabilizovaly rodící se demokratické režimy na Ukrajině a v Gruzii.

Dokonce volby ve státech jako Británie, Francie a Německo se údajně staly terčem Moskvy, píše se ve zprávě. Menší země, jako Finsko a Estonsko, reagovaly na podobné vměšování rychle a často efektivně.

Zpráva, kterou vypracoval tým vedený senátorem Benem Cardinem, vyzývá americkou vládu, aby zvýšila objem pomoci, kterou poskytuje na podporu demokracie v Evropě. Měla by veřejně informovat o jakémkoli případu organizovaného zločinu a korupce s vazbou na prezidenta Putina.

Podle agentury AP jde o první kongresový dokument, který podává zevrubnou a detailní informaci o destabilizačních aktivitách Ruska ve světě.