reklama

Podle dokumentace OSN bylo loni v listopadu v Libanonu zaregistrováno 997.000 syrských uprchlíků. Více než polovina z nich žije v mimořádné chudobě.

Třiačtyřicetiletý Rijád Chalaf Zibú má čtyři děti a dnes se před úřadem OSN v Tripolisu polil benzinem a zapálil se. Byl převezen do nemocnice a lékaři konstatovali, že má popáleniny třetího stupně na 35 procentech těla. Jeho léčba bude trvat dva měsíce.

„Nemáme peníze na jídlo, hromadí se nám dluhy. Manžel nemá stálou práci, většinu času shání aspoň náhodné zaměstnání a z toho živí rodinu," řekla Zibúova žena. Rodina podle ní závisela na pomoci, ale před čtyřmi měsíci OSN pomoc přerušila. Rodina pochází z Halabu (Aleppa) a v Libanonu je čtyři roky.

OSN si je vědoma, že více než polovina Syřanů zaregistrovaných v Libanonu žije v mimořádné chudobě, v provizorních táborech a špatných domech. Před několika měsíci přestala některým rodinám syrských uprchlíků dodávat potraviny a finanční pomoc, protože byla nucena své zdroje využít pro ještě chudší osoby. Zibú se podle manželky nedokázal smířit s tím, že některé rodiny pomoc stále dostávají a jeho ne.