Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dirigent londýnského orchestru končí kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Švýcarský dirigent Charles Dutoit končí v čele Královského filharmonického orchestru (RPO) v Londýně kvůli obviněním ze sexuálních útoků. Informovala o tom dnes agentura AP. Podle vyjádření orchestru Dutoit dál konzultuje s právníky svou obhajobu, ale jeho pozice ve filharmonii se stala neudržitelná.

Šéfdirigenta a uměleckého ředitele RPO obvinily tři operní pěvkyně a jedna hudebnice ze sexuálního násilí. Dutoit měl původně těleso opustit až v říjnu 2019, nakonec tak učinil podle vyjádření filharmonie nyní, a to s okamžitou platností.

Ženy, které nyní 81letého Dutoita obvinily, uvedly, že nikdy v minulosti incidenty z obav před ztrátou angažmá nehlásily, neboť dirigent byl maestro a ony byly mladé.

K incidentům údajně docházelo v letech 1985 až 2010, a to na rozličných místech, jako byly automobily, šatny, výtahy v hotelích či hotelové pokoje. Dirigentovo chování popisovaly jako těsné sevření těl, vynucené líbání či přinucení k dotykům v intimních partiích.

Témata:  Charles Dutoit Velká Británie sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy