Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci vykopali podivnou fosílii: Pravěký netopýr byl třikrát větší, létal i běhal po čtyřech

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Wellington - Palentologové objevili zkamenělé pozůstatky hrabavého netopýra. Zuby a kosti zvířete, které žilo před 16 až 19 miliony let, byly nalezeny u bývalého důlního města Saint Bathans ve středu Jižní ostrova Nového Zélandu. Vědci na místě nálezu pracují už 16 let.

Pravěký netopýr dostal jméno Vulcanops jennyworthyae podle Jenny Worthyové, která jej nalezla, a podle římského boha ohně Vulkána, jenž ve jméně odkazuje na tektonický charakter Nového Zélandu.

O nálezu dnes informovala agentura AFP s odvoláním na studii v časopise Scientif Reports. Pravěký netopýr byl třikrát větší než ten současný a vážil 40 gramů, odhadují odborníci ve studii. Létal, ale běhal i po čtyřech a na zemi si hledal potravu prohrabáváním vegetace.

"Specializované zuby a velký rozměr (nalezeného tvora) prozrazují, že... vedle rostlinné stravy se živil i drobnými obratlovci podobně jako jeho někteří jihoameričtí bratranci," uvedla autorka studie Sue Handová.

Patřil do "rodiny netopýrů, kteří kdysi žili v jižních částech Austrálie, Nového Zélandu, Jižní Ameriky a možná i Antarktidy", dodala Handová. "Tenhle zvláštní netopýr patří mezi ty nejpodivnější zkameněliny, na které jsme tu narazili," komentoval nález člen výzkumného týmu, Novozélanďan Alan Tennyson.

Témata:  zvířata Nový Zéland pravěk archeologie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy