Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lukašenko si postěžoval na Rusko, vadí mu jeho chování

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko
Foto: kremlin.ru

Minsk - Rusko bez oficiálního oznámení provádí na hranicích s Běloruskem totální pasovou kontrolu na silnicích, nádražích i letištích. Prohlásil to dnes v Minsku běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Pohyb přes rusko-běloruské hranice byl pro občany obou zemí volný dvacet let. "Není normální, aby mezi dvěma bratrskými státy a národy znovu existovala hranice, nechápu, komu to prospěje," prohlásil běloruský vůdce. Nynější situace prý učinila rozmezí mezi Ruskem a Běloruskem "nejpodivnější hranicí v Evropě".

Moskva zesílenou ochranu hranic zdůvodňuje nutností posílit bezpečnost. Stěžuje si zároveň, že některé evropské země přes Bělorusko dopravují na ruský trh zboží, které je v Rusku vystaveno sankcím. Moskevský tisk se v této souvislosti několikrát zmínil o nezákonném importu polských jablek.

Lukašenko podle agentury Belta argument zvýšené bezpečnosti neuznává. "O jaké bezpečnosti může být řeč, když máme společné seznamy cizinců, kteří na území Svazového státu vstoupit nesmějí. Proto jsou jakékoli výmluvy nepřípustné," poznamenal běloruský prezident.

Témata:  Alexandr Lukašenko Bělorusko Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy