reklama

"Není pochyb o tom, že to bylo dobře připraveno. Víme, kdy a kde byly (drony) předány, kolik jich bylo. Byly zakamuflovány jako primitivní výrobek, ale je zcela jasné, že byly opatřeny vysoce vyspělou technikou," prohlásil prezident.

"Byla to provokace, provokatéry známe. Víme, kolik a komu za tuto provokaci zaplatili. Takové incidenty k ničemu dobrému nevedou, mají zmařit dříve dosažené dohody," řekl Putin.

Třináct bezpilotních aparátů se o útok na ruské základy Tartús a Hmímím pokusilo v noci na 6. ledna. Podle ruské armády se protiraketové obraně podařilo sedm aparátů sestřelit a šest radioelektronicky ovládnout. Tři z nich přistály, další tři při přistání explodovaly. Žádné škody údajně útok ruským vojenským objektům nezpůsobil.

Podle agentury Interfax byl útok bezpilotních letounů dílem islamistů z organizace Džabhat An-Nusra, což je syrská odnož teroristické organizace Al-Káida. Putin dnes vyloučil, že by s akcí mělo cokoli společného Turecko. Incident měl prý naopak rusko-turecké vztahy poškodit.