Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí farmáři požadují odstřel 70 procent divokých prasat

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Berlín - Myslivci v Německu začali varovat před africkým morem prasat, a to kvůli výskytu tohoto onemocnění v Česku a Polsku. Nově se k nim přidali i zemědělci. Svaz německých zemědělců (DBV) požaduje, aby se zastřelilo sedmdesát procent všech divokých prasat v Německu.

Dnešnímu vydání listu Rheinische Post (RP) to řekl místopředseda svazu Werner Schwarz. Podle něj je v současné situaci nutné, aby úřady povolily střílet i samice, které čerstvě porodily, a jejich selata. Utrpení, které by zvířata čekalo v případě nakažení africkým morem prasat, je podle místopředsedy DBV menší, než to, které jim způsobí odstřel.

Připustil ale, že němečtí farmáři mají svůj díl viny na rozšíření divočáků. Důvodem je masové pěstování kukuřice, která černé zvěři poskytuje obživu i úkryt.

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt návrh svazu farmářů podpořil. "Inteligentní redukce stavu divokých prasat hraje ústřední roli v prevenci," řekl listu RP s odkazem na prasečí mor. Aby se dalo snížení stavu divokých prasat dosáhnout je podle politika bavorské Křesťanskosociální strany (CSU) nutné, aby se zrušila doba hájení.

Svaz zemědělců chce v obavě před rozšířením afrického moru prasat z Česka či Polska zavést i další preventivní opatření. Policisté by podle DBV měli na hranicích kontrolovat za pomoci služebních psů, zda nejsou dováženy rizikové potraviny. Lidé, kteří budou do Německa přijíždět na výpomoc při sklizni, by měli být informováni o nebezpečí šíření prasečího moru ve svých rodných jazycích a podepsat by měli příslušné poučení. Chovatelé prasat by se podle zemědělců měli postarat o čištění a dezinfekci kamionů převážejících zvířata.

Čeští veterináři preventivní kroky německé strany chápou, riziko přenosu skrze lidský faktor je možné. Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček ČTK ve středu řekl, že v ČR je nemoc zatím pouze na Zlínsku, a nebezpečí přenosu do Německa je tak přibližně stejně velké jako například z Polska.

Africký mor prasat není pro člověka nebezpečný, ale divočáky a domácí prasata zabíjí. Vakcína proti viru není dostupná, jedinou ochranou je prevence.

Témata:  divočáci Německo myslivci mor prasat vepři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy