reklama

"Myslíme si, že většina muslimů tíhne k paralelním společnostem. Nevnímáme tyto lidi jako uprchlíky, vnímáme je jako islámské vetřelce. Multikulturalismus je jen bláhovou iluzí," řekl v rozhovoru maďarský premiér.

Orbán opakovaně uvádí, že migranti představují hrozbu pro evropské státy. Zároveň prohlašuje, že je nanejvýš nutné posílit vnější hranice Evropské unie, aby se předešlo dalším uprchlickým krizím.

Budapešť v září minulého roku slíbila, že zašle dopis předsedovi Evropské komise s žádostí o kompenzaci poloviny nákladů na výstavbu oplocení proti migrantům.

Připomeňme, že na podzim roku 2015 přijaly země EU nařízení o rozdělení 160 tisíc uprchlíků, kteří v té době byli v Řecku a Itálii. Kvóty byly rozděleny poměrně podle počtu obyvatel v zemích, které jsou členy Evropské unie. Maďarsko se proti tomuto rozhodnutí ostře ohradilo.

Avšak 6. září roku 2017 potvrdil Evropský soud jak Maďarsku, tak Slovensku povinnost uprchlíky přijímat. Polsko původně souhlasilo s přesídlením několika tisíc uprchlíků na své území, později však své rozhodnutí změnilo.

V současnosti jsou proti zavedení migračních kvót všechny čtyři země tzv. Visegrádské čtyřky. Kromě Maďarska jsou jimi Česká republika, Polsko a Slovensko.