Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Popleta Trump? Hovořil o stíhačkách pro Norsko, které existují jen v počítačové hře

F-35 Joint Strike Fighter
F-35 Joint Strike Fighter
Foto: www.army.mil

Washington/Oslo - Americký prezident Donald Trump tento týden ohlásil, že dodávky letounů F-35 a F-52 pro Norsko jdou podle plánu. Potíž je v tom, že USA žádné letouny F-52 ve skutečnosti nevyrábí. Existují jen v počítačové hře Call of Duty.

"V listopadu jsme začali s dodávkami prvních stíhaček F-52 a F-35," prohlásil Trump tento týden během setkání s norskou premiérkou Ernou Solbergovou s tím, že přesun stíhaček do Norska jde o něco rychleji, než předpokládal původní harmonogram.

"Skvělé zprávy!" napsal portál The Verge k vyzbrojování Norska. Dodal, že vadou na kráse je jen to, že žádné stíhačky F-52 neexistují. List The Washington Post kvůli Trumpově prohlášení oslovil americkou zbrojovku Lockheed Martin s dotazem, zda jsou nějaké letouny F-52 k dispozici. Společnost odpověděla, že žádný letecký program výroby F-52 nemá.

Trump ve svém výroku zřejmě nesprávně propojil počet strojů, které si Norsko v USA objednalo a kterých je právě 52 kusů, s pořizovanými stíhačkami F-35.

Témata:  Donald Trump F-35 Joint Strike Fighter Norsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy