Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kosovo čelí kritice kvůli zrušení zvláštního tribunálu

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Priština - EU varovala Kosovo, že snaha zrušit či změnit zákon regulující činnost zvláštního soudu pro válečné zločiny by negativně ovlivnila vztahy mezi Bruselem a Prištinou. Soud byl ustaven pod vlivem silného mezinárodního tlaku v roce 2015 po souhlasu kosovského parlamentu.

Speciální tribunál se zabývá válečnými zločiny, které za ozbrojeného konfliktu v Kosovu koncem 90. let spáchali členové povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) .

Kancelář EU v Prištině dnes uvedla, že Brusel krajně znepokojuje iniciativa 43 kosovských poslanců, kteří chtějí dosáhnout zrušení speciálního tribunálu. "Jakýkoli pokus zrušit či upravit zákon regulující činnost speciálního tribunálu by ohrozil několikaletou spolupráci EU a Prištiny na kosovském právním řádu," píše se ve sdělení.

Soud by podle kosovských médií mohl obžalovat nebo předvolat jako svědky některé ze současných vládních představitelů. Veliteli UÇK byl například premiér Ramush Haradinaj, prezident Hashim Thaçi či předseda kosovského parlamentu Kadri Veseli, připomněla agentura Reuters. Thaçi tvrdí, že soud je zaměřený výhradně na "Kosovany", tedy Albánce, a že chce ušetřit Srby.

Vedení kosovských Albánců v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, kdy bylo Kosovo od ozbrojeného konfliktu v letech 1998 a 1999 pod mezinárodní správou. Konflikt, který si vyžádal zhruba 10.000 lidských životů, vypukl po ozbrojené vzpouře albánských separatistů. Bělehrad reagoval tvrdým zásahem armády a policie, který se zvrhl v etnickou čistku provázenou zločiny a který ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

Témata:  Kosovo EU Hashim Thaçi

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy