reklama

Během celého prvního kola by jich podle odhadu volební komise mohlo být mezi 400 a 500. Většina voličů, které dnes oslovila ČTK, dávala svůj hlas Jiřímu Drahošovi.

Toho podpoří i spisovatel Jaroslav Rudiš, který žije střídavě mezi Českem a Berlínem. „Mně přijde, že tahle volba je dost zásadní, bude to velký signál o možné proměně na politické scéně v Čechách," řekl dnes ČTK pětačtyřicetiletý spisovatel, podle něhož je hlasování výjimečně velmi pozorně sledované i ve spolkové republice. Dodal, že je čas na změnu.

Drahoše, kterého podporuje i veřejně, si vybral především proto, že je mu sympatické jeho zahraničněpolitické směrování a ukotvení v Evropské unii. Právě to postrádá u současné hlavy státu Miloše Zemana. "On nastoupil jako veliký eurofederalista a Evropan, a teď jakoby úplně otočil," míní Rudiš.

Právě přílišnou orientaci na východ a Rusko současnému prezidentovi vyčítali i někteří voliči, kteří dnes hlasovali v Berlíně. „Ono je v podstatě jedno, koho zvolíme, hlavně ať to není Zeman," vyjádřil své přesvědčení muž, který se představil jako Kamil.

Podobnou motivaci k hlasování vyjádřili i další lidé, u kterých si současná hlava státu kritiku vysloužila i způsobem svého vystupování. Opak oceňovali zejména u Drahoše a dalšího kandidáta Pavla Fischera. Jeden z oslovených hlasujících podpořil také Michala Horáčka.

Rudiš je přesvědčen, že by atributy jako slušnost a klid mohly vést ke sjednocení země. „Já jsem hrozně zvědavý, jak to dopadne," podotkl také. Zároveň připomněl, že to, jak volí Češi v zahraničí, třeba v Německu, rozhodně nemusí být směrodatné.