Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Berlíně je prezidentské volby zájem, většina voličů volá po změně

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Zájem o prezidentské volby mají i Češi v Německu. Do volební místnosti na české ambasádě v Berlíně jen za první hodinu přišlo hlasovat kolem sedmi desítek lidí. 

Během celého prvního kola by jich podle odhadu volební komise mohlo být mezi 400 a 500. Většina voličů, které dnes oslovila ČTK, dávala svůj hlas Jiřímu Drahošovi.

Toho podpoří i spisovatel Jaroslav Rudiš, který žije střídavě mezi Českem a Berlínem. „Mně přijde, že tahle volba je dost zásadní, bude to velký signál o možné proměně na politické scéně v Čechách," řekl dnes ČTK pětačtyřicetiletý spisovatel, podle něhož je hlasování výjimečně velmi pozorně sledované i ve spolkové republice. Dodal, že je čas na změnu.

Drahoše, kterého podporuje i veřejně, si vybral především proto, že je mu sympatické jeho zahraničněpolitické směrování a ukotvení v Evropské unii. Právě to postrádá u současné hlavy státu Miloše Zemana. "On nastoupil jako veliký eurofederalista a Evropan, a teď jakoby úplně otočil," míní Rudiš.

Právě přílišnou orientaci na východ a Rusko současnému prezidentovi vyčítali i někteří voliči, kteří dnes hlasovali v Berlíně. „Ono je v podstatě jedno, koho zvolíme, hlavně ať to není Zeman," vyjádřil své přesvědčení muž, který se představil jako Kamil.

Podobnou motivaci k hlasování vyjádřili i další lidé, u kterých si současná hlava státu kritiku vysloužila i způsobem svého vystupování. Opak oceňovali zejména u Drahoše a dalšího kandidáta Pavla Fischera. Jeden z oslovených hlasujících podpořil také Michala Horáčka.

Rudiš je přesvědčen, že by atributy jako slušnost a klid mohly vést ke sjednocení země. „Já jsem hrozně zvědavý, jak to dopadne," podotkl také. Zároveň připomněl, že to, jak volí Češi v zahraničí, třeba v Německu, rozhodně nemusí být směrodatné.

Témata:  Německo Miloš Zeman Jiří Drahoš prezident ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy