reklama

Dohoda šesti světových mocností s Íránem uzavřená v roce 2015 omezuje protiíránské sankce výměnou za zpomalení tempa jaderného výzkumu. Podle amerických zákonů smějí být sankce uvolněny maximálně na 120 dnů, takže vláda musí o prodloužení mírnějšího režimu každé čtyři měsíce znovu rozhodovat. Lhůta pro nové rozhodnutí o sankcích vyprší dnes.

Hlasy z Bílého domu uvádějí, že Trump jedná s evropskými partnery o změně formulací smlouvy. Požaduje dodatek, který by posílil režim inspekcí a umožnil Spojeným státům, aby sankce v plné míře obnovily, pokud Teherán smlouvu poruší.

Změna smlouvy by se měla uskutečnit do 120 dnů. Spojené státy zůstanou signatářem jaderné smlouvy podle zdroje jen tehdy, pokud se změny ve smlouvě podaří v tomto termínu s Evropou dojednat.

Trump později v prohlášení své rozhodnutí o íránské smlouvě potvrdil. Uvedl, že pokud nebudou „děsivé chyby" v dohodě odstraněny, Spojené státy ji okamžitě vypoví. „Je to poslední šance," zdůraznil prezident. Vyzval evropské země, aby se k USA připojily „při opravě výrazných chyb, při obraně před íránskou agresí a v podpoře íránského lidu".

Souběžně s pokračováním režimu uvolněných sankcí Trump rozhodne o uvalení jiných sankcí na 14 íránských osobností a firem. Nové sankce, které s jadernou dohodou nesouvisejí, jsou trestem za represe proti íránské opozici a za údajné porušování lidských práv v zemi. Postih se bude vztahovat mimo jiné na šéfa íránské justice.