reklama

Jedenasedmdesátiletý Trump preventivní kontrolu absolvoval v době, kdy nově vydaná kniha novináře Michaella Wolffa s názvem Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu zpochybňuje jeho schopnosti a duševní zdraví.

Trump strávil v nemocnici zhruba tři hodiny a poté odletěl na Floridu, kde tradičně tráví víkendy. Lékaři Trumpovi měřili krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi, srdeční frekvenci a také hmotnost.

Ačkoli pro prezidenty nejsou takovéto kontroly povinné, pravidelně tak činí a po prohlídkách zveřejňují lékařské zprávy s konstatováním, že jsou pro výkon funkce způsobilí.

Prezident informace uvedené ve Wolffově knize považuje za lživé, spekulace, že je duševně nezpůsobilý vést zemi, odmítá a tvrdí, že je naopak geniální a emočně vyrovnaný.

Poslední údaje o Trumpově zdravotním stavu pocházely ze září 2016, tedy ještě z doby kampaně. Trumpův dlouholetý lékař Harold Bornstein tehdy rovněž konstatoval, že realitní magnát se těší výbornému zdraví. O rok dříve v roce 2015 Bornstein prohlásil, že v případě Trumpova zvolení bude mít Amerika vůbec nejzdravějšího prezidenta.

Ve srovnání se svými předchůdci Trump vede ale spíše sedavý způsob života. Také informace z jeho okolí nevypovídají o tom, že příliš dbá na zdravou výživu.