reklama

Rakouský deník Kronen Zeitung v pátek zveřejnil statistiky mužských dětských jmen udělených v roce 2017. Muhammed se dostal až na třetí místo, předehnala ho jen tradiční chlapecká jména Alexander a Maximilian.

Jak upozorňuje deník, pro statistické účely byly různé pravopisy stejného jména seskupeny dohromady, takže jména Muhamed, Muhammet, Mohamad, Mohamed a Muhammad jsou pro tyto účely považována za stejné jméno – podobně jako třeba Elias, Elijah and Eliyas.

Mezi dívčími jmény jsou podle statistik zveřejněných rakouskými úřady nejoblíbenější Sophie, Sara a Anna. Nejběžnější jména dětí jsou ukazatelem kulturních změn, dodávají noviny.

Například v roce 1968 byly nejčastějšími dívčími jmény Sabine, Claudia a Petra a nejčastější jména chlapců Thomas, Andreas a Christian. V poválečných letech se do čela dostaly jména Franz, Peter a Karl pro chlapce a Christine, Brigitte a Elisabeth pro dívky.

Také britský statistický úřad pravidelně zveřejňuje seznam stovky nejpopulárnějších jmen v Anglii a ve Walesu. Na prvních příčkách se za rok 2017 objevila jména Oliver, Harry, George a Jack. Zatímco v Anglii nejčastěji užívaná forma jména Mohamed (Muhammad) si polepšila oproti posledním letům o čtyři příčky a dostala se z 12. místa na osmé.

V první stovce jmen se však objevuje i Mohammed či Mohammad a celkově se letos narodilo na 7084 nositelů tohoto jména. Podle serveru Quartzby měl být Mohamed v čele tabulky. Dohromady by tyto všechny varianty totiž hravě přeskočily 6623 Oliverů, kteří se na špičce mezi prvními pěti jmény drží již od roku 2005.