Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelec z Las Vegas před smrtí zmařil vyšetřování útoku

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)
Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)
Foto: CBS NEWS

Washington - Stephen Paddock, který loni v říjnu zabil palbou z hotelového pokoje v Las Vegas 58 lidí a přes 500 osob zranil, svůj čin nejenom dlouho plánoval, ale postaral se také o to, aby co nejvíc zkomplikoval jeho vyšetřování.

Vyplývá to ze soudních dokumentů, které Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v pátek odtajnil.

Paddock používal anonymní komunikační prostředky a "podnikl četné metodické kroky, aby zamezil odhalení svých plánů a zmařil následné vyšetřování", napsal FBI ve zprávě.

Nové poznatky o motivu útoku v ní ale nejsou. Zpráva zahrnuje odůvodnění žádosti o povolení domovní prohlídky, jež pak vydali soudci krátce po útoku. V hotelovém pokoji, odkud se střílelo, byly tři telefony, přičemž jeden používal operační systém Googlu a vyšetřovatelé ho nedokázali odblokovat.

Obsáhlý dokument také obsahuje detaily o Paddockově přítelkyni Marilou Danleyové, která byla několikrát vyslechnuta, ale nebyla z ničeho obviněna. V době útoku byla na Filipínách. Řekla, že její otisky mohou být na zásobnících, protože je někdy pomáhala Paddockovi nabíjet. Neexistují ale důkazy, že věděla o Paddockově plánu.

Témata:  Stephen Paddock střelba na koncertě v Las Vegas

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy