Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje o ropu nebo vodu? Experti prozrazují, co nás v následujících letech čeká

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Voda a ropa jsou nejcennější kapaliny, které lidstvo potřebuje k přežití. V obou případech ale dochází k postupnému úbytku, což může podle některých vést až k válkám. Odborníci se ale domnívají, že nic takového v dohledné době nehrozí.

Vyhlídka na budoucnost plnou válek o vodu je mýtem, protože k násilným mezistátním konfliktům vede jen zlomek sporů o využívání vodních zdrojů, pravidlem je zde naopak spolupráce. 

Otázka vody je například prakticky jediná věc, na níž se dokáže domluvit Izrael s Palestinci a Jordánskem. Tvrdí to podle agentury Reuters Therese Sjömanderová Magnussonová ze Stockholmského mezinárodního institutu vody (SIWI).

"Je mýtus, že spory o vodu vedou k válkám," tvrdí s tím, že za posledních 50 let se ve světě objevilo přes 1800 případů, kdy se voda stala předmětem přeshraničních vztahů a jen v sedmi z nich došlo k násilí. Naopak bylo během té doby uzavřeno více než 200 dohod o přeshraničních zdrojích vody.

O konkurenci o zdroje vody se s oblibou mluví jako o stále častějším prameni konfliktů mezi zeměmi, které bojují o omezené zdroje, fakta to ale nepotvrzují. Podle expertky se sice neshody objevují, konflikty jsou ale mnohem častější na vnitrostátní úrovni, například mezi zemědělci a pastevci, než mezi státy. Když jde o vodu, řada vlád mnohem spíše usiluje o dialog a spolupráci než o silové řešení.

Stejně tak se údajně nemusíme obávat konfliktů kvůli zásobám ropy. Ta, stejně jako zemní plyn, světu v příštích desetiletích docházet nezačnou. Světové rezervy těchto surovin se naopak do poloviny století navzdory růstu spotřeby takřka zdvojnásobí.

Podle zprávy ropné společnosti BP je energetických zdrojů dostatek a obavy z docházení ropy a plynu vymizely. Těžařské společnosti začaly v posledních letech využívat nových technologií, zejména frakování, které umožňuje dobývat surovinu z hlubokých hornin. S pomocí výkonných počítačů, robotů a dalších technologií také výrazně zvyšují výtěžnost dosavadních zdrojů.

Mohutné investice do těžby spolu s vývojem technologií vedly k silnému růstu produkce. Svět by měl přitom do roku 2050 měl spotřebovat 2,5 bilionu barelů. Rezervy fosilních paliv by se tak mohly z nynější úrovně 2,9 bilionu barelů zvýšit do roku 2050 na 4,9 bilionu barelů. Při dalších investicích a dalším pokroku technologií by se zásoby mohly vyhoupnout až na 7,5 bilionu barelů.

Témata:  válka ropa zemní plyn

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.