Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je roztříštěno na dva tábory, míní zahraniční expert

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - První kolo českých prezidentských voleb prokázalo existenci dvou politických a do jisté míry i společenských táborů, je přesvědčen německý analytik Kai-Olaf Lang z Nadace pro vědu a politiku (SWP).

Ve druhém kole mají podle něj Miloš Zeman a Jiří Drahoš, kteří jsou v mnoha směrech protipóly, poměrně vyrovnaně šance. Vítězství Drahoše by podle Langa přineslo větší vypočítatelnost české politiky pro zahraniční partnery.

"Zeman se ukázal jako vysavač protestu," řekl dnes ČTK Lang, podle něhož současný prezident a vítěz prvního kola hlasování, v němž získal 38,6 procenta hlasů, oslovil především voliče Svobody a přímé demokracie (SPD), komunistů a částečně také hnutí ANO.

Druhý politický tábor je podle specialisty na Česko fragmentovanější, což dokládají výsledky Drahoše (26,6 procenta), Pavla Fischera (10,2), Michala Horáčka (9,2) a Marka Hilšera (8,8). Zda se Drahošovi ve druhém kole tento tábor, v němž existuje poptávka po věcné politice a konstruktivní kritice, podaří sjednotit, je podle Langa otázkou.

Voliči Fischera, Horáčka i Hilšera, kteří si všichni přejí Drahošovo vítězství, podle německého analytika totiž nemají na své kandidáty tak pevnou vazbu, jako voliči podporující současnou hlavu státu. Není proto jisté, že dají ve druhém kole hlas právě osmašedesátiletému vědci. U Zemana je podle Langa zase otázka, jestli dokáže získat ještě další voliče. U řady lidí totiž jeho výkon funkce vyvolává výrazný nesouhlas.

"Můj odhad je, že druhé kolo je otevřené," uvedl Lang, kterého překvapilo, že se z volby prezidenta prakticky úplně stáhly velké politické strany, které hřiště přenechaly jednotlivým osobnostem.

Témata:  volby volby 2018

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy