Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prudké demonstrace v Íránu nepřežilo 25 lidí

Demonstrace v Íránu
Demonstrace v Íránu
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Teherán - Při nedávných demonstracích v Íránu přišlo o život 25 lidí. Sdělil to dnes mluvčí ministerstva spravedlnosti Gholámhosejn Mohsen Edžeí.

"Dvacet pět osob - obyčejní lidé a členové našich bezpečnostních sil - bylo při nedávných nepokojích zabito, ale ani jednu nezabily bezpečnostní síly, protože měly rozkaz nepoužít zbraně," tvrdil mluvčí.

Protesty proti špatné ekonomické situaci začaly 28. prosince a trvaly do 1. ledna. Dosud se uvádělo, že střety s policií nepřežilo 21 lidí, hlavně demonstrujících.

Mohsen Edžeí oběti nespecifikoval, podle původních informací přišlo o život také pět civilistů z ciziny a dva členové pořádkových sil.

Mohsen Edžeí dnes řekl, že ze zatčených bylo v sobotu ještě za mřížemi 465 osob, z nichž 55 je vězněno v Teheránu. Přiznal také, že jeden ze zadržených je člověk s dvojím občanstvím, což dále neupřesnil. Tato osoba prý byla přistižena při natáčení záběrů z protestů.

Témata:  Írán Demonstrace v Íránu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy