Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci jsou přátelé a přispívají společnosti. Měli by mít volební právo, zní ze Skotska

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Mladý skotský poslanec Ross Greer (23) chce prosadit, aby uprchlíci, kteří se ve Skotsku usadí, dostali hned právo volit. Díky tomu podle něj poznají, jaké je to žít v demokratické zemi. Informují o tom skotská a britská média.

Skotská vláda zvažuje, že udělí uprchlíkům a žadatelům o azyl právo volit v národních volbách, píše server Scotsman. Tamní ministři jsou prý připraveni provést zásadní změny ve volebním systému země.

Veřejná konzultace, které byly zahájena minulý měsíc, naznačují, že hlasovací právo pro volby skotského parlamentu a obecních rad by mělo být rozšířeno na „každého, kdo legálně pobývá ve Skotsku". V současnosti mají toto právo jen britští občané, občané Britského společenství národů a občané Evropské unie, kteří žijí ve Skotsku a jsou starší 16 let. 

Tamní Zelení vyzývají, aby do této kategorie byli zahrnuti také uprchlíci a žadatelé o azyl. Vláda tak podle nich vyšle zprávu, že je Skotsko je „vlídnou zemí“. Skotská vláda uvedla, že tuto myšlenku „pečlivě zváží" předtím, než určí budoucí právní předpisy a otevře dveře tak, aby obě zmíněné skupiny mohly poprvé volit na území Spojeného království. Ross Greer, poslanec a mluvčí Zelených pro vnější vztahy, uvedl, že uprchlíkům a žadatelům o azyl, kteří se rozhodli přijet do Skotska, by neměla být odepřena možnost demokraticky hlasovat.

„Skotsko je vlídná země. Naše historie spojená s přijímáním těch, kteří potřebují bezpečný domov, je dlouhá a pokračuje i dnes, " řekl. „Teprve před několika týdny jsme oslavili přijetí dvoutisícího syrského uprchlíka, který se zde usadil. Jakým lepším způsobem bychom mohli ukázat uprchlíkům a žadatelům o azyl, že jsou skutečně vítáni a že Skotsko je jejich domovem, než tím, že jim dáme právo volit?“

„Je pravda, že všichni ti, kteří zde žijí a jsou ovlivňováni rozhodnutími přijatými na místní nebo národní úrovni, mají právo vybírat ty, kteří rozhodují,“ dodal Greer. Myšlenka se zalíbila také Skotské radě pro uprchlíky, která uvedla, že mnozí z lidí, které podporuje, by si užili příležitost vyjadřovat se k budoucnosti země. „Neexistuje žádný důvod, proč uprchlíci, kteří zde znovu začínají své životy, by měli mít méně práv než my ostatní," řekl zástupce skupiny Graham O'Neill.

„Jsou to naši kolegové a přátelé a přispívají skotské společnosti. Jsem si jistý, že mnoho lidí, s nimiž pracujeme, by uvítalo možnost účastnit se voleb a mít slovo v tom, jak vybudovat spravedlivější společnost," dodal. 

Mluvčí skotské vlády pak dodala: „Jak je uvedeno v naší konzultaci o volební reformě, hledáme názory na rozšíření toho, kdo může volit ve volbách ve skotském parlamentu a místních volbách, aby bylo zahrnuto více lidí, kteří jsou občany jiných zemí, ale kteří se rozhodli žít zde ve Skotsku. Souhlasíme s tím, že Skotsko je vlídnou zemí a pečlivě zvážíme výzvu k tomu, abychom žadatelům o azyl a uprchlíkům poskytli možnost volit ve volbách.“

Témata:  uprchlíci Skotsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy