Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madrid dal Puigdemontovi ultimátum: Vrať se, nebo článek 155 zůstane v platnosti

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Barcelona - Madrid je ochoten akceptovat pouze takovou katalánskou vládu, jejíž premiér bude úřadovat ve své vlasti. Oznámil to dnes předseda centrální španělské vlády Mariano Rajoy.

Pokud by se kandidát na katalánského premiéra Carles Puigdemont vrátil do vlasti, hrozí mu zadržení. Kvůli snahám o nezávislost Katalánska je totiž obviněn ze vzpoury.

Španělská centrální vláda si ponechá kontrolu nad správou Katalánska, jestliže Puigdemont bude opět zvolen do funkce premiéra a chtěl by vést regionální vládu z Bruselu, kde nyní pobývá. "Pokud se někdo má ujmout úřadu, musí to udělat fyzicky. A pokud tak neučiní, článek 155 zůstane v platnosti až do chvíle, než vládu převezme nový premiér," řekl dnes Rajoy v projevu na shromáždění vedení vládnoucí Lidové strany (PP).

Zmíněný článek španělské ústavy umožnil Madridu loni v říjnu převzít správu nad katalánskými úřady, když separatisté disponující parlamentní většinou jednostranně vyhlásili nezávislost regionu. Centrální vláda pak vyhlásila v Katalánsku předčasné volby s tím, že se vedení regionu vzdá, až z nich vzejde nová vláda. Tu však hodlají vzhledem k vítězství v prosincových volbách zformovat opět zastánci nezávislosti Katalánska a do jejího čela navrhují Puigdemonta.

Rajoy v projevu prohlásil, že lidovce rázná aplikace článku 155 v Katalánsku poškodila. "Jsem si jist, že znovu získáme podporu voličů," uvedl Rajoy v reakci na aktuální průzkumy, podle nichž po několika letech není PP nejsilnější stranou v zemi a v čele ji vystřídali liberální Ciudadanos.

Témata:  Mariano Rajoy Katalánsko Španělsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy