Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež se v Chile zastal domorodců a odsoudil zneužívání dětí

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Santiago de Chile - Papež František dnes na návštěvě Chile vyjádřil bolest a hanbu nad sexuálním zneužíváním dětí, kterého se dopustili místní církevní představitelé. Podle papeže je také potřeba naslouchat domorodcům, na které se často zapomíná.

Sexuální skandál propukl v roce 2010 a podkopal vážnost katolické církve v zemi. Zároveň dnes papež vyzval k respektu vůči právům a kultuře domorodých obyvatel země, "aby se neztratila část identity a bohatství tohoto národa."

Domorodci Araukánci (Mapuči) bojují s vládou o území, jež si nárokují po dávných předcích.

Papežova slova jsou jeho prvním oficiálním prohlášením po pondělním příjezdu do Chile. František hovořil v přítomnosti prezidentky Michelle Bacheletové a dalších chilských představitelů i zahraničních diplomatů.

Témata:  Papež František Chile pohlavní zneužívání dětí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.