reklama

Podle mluvčího britské vlády to dnes oznámí premiérka Theresa Mayová, která se ve vojenské akademii v Sandhurstu nedaleko Londýna setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

"Tyto peníze budou muset být použity na zlepšení bezpečnosti na hranici," uvedl mluvčí britské vlády. Prostředky by se měly vynaložit na oplocení, kamerové systémy a infračervenou detekční technologii. Ačkoli se Británie a Francie kvůli brexitu vydají různými cestami, chtějí podle mluvčího nadále úzce spolupracovat, mimo jiné v bezpečnostních otázkách.

Mayová s Macronem by se měli dnes v rámci britsko-francouzského summitu věnovat především otázkám migrace. Výsledkem jednání by mělo být nejen posílení ochrany hranice, ale i spolupráce tajných služeb. Očekává se, že Mayová rovněž oznámí, že její země přijme další migranty, kteří se nyní ve snaze dostat na Britské ostrovy zdržují v severní Francii. Především by mělo jít o nezletilé migranty bez doprovodu. Londýn k tomuto kroku už v úterý ve svém projevu v Calais vyzval sám Macron.

Britská premiérka a francouzský prezident by měli dnes odpoledne oznámit i posílení obranné spolupráce. Londýn by měl podle BBC například vyslat tři vrtulníky do Mali, kde Francouzi bojují s islámskými radikály. Paříž by na oplátku měla posílit britské jednotky v Estonsku. Macron by mohl na své první návštěvě Británie ve funkci prezidenta také potvrdit, že zapůjčí na výstavu do Británie slavnou tapiserii z Bayeux, která znázorňuje mimo jiné slavnou bitvu u Hastingsu.

Britská vláda podle svých údajů v posledních letech na bezpečnostní opatření v oblasti Calais vydala již více než 100 milionů liber (2,9 miliardy korun). V roce 2015 britské úřady zaznamenaly 80.000 pokusů o ilegální překročení hranice s Francií, v minulém roce to bylo už jen 30.000.