Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie dá přes miliardu korun na ochranu před imigranty

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn - Británie zaplatí Francii za další posílení bezpečnostních opatření v oblasti přístavu Calais, která chrání britské území mimo jiné před ilegální imigrací, 44,5 milionu liber (1,3 miliardy korun).

Podle mluvčího britské vlády to dnes oznámí premiérka Theresa Mayová, která se ve vojenské akademii v Sandhurstu nedaleko Londýna setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

"Tyto peníze budou muset být použity na zlepšení bezpečnosti na hranici," uvedl mluvčí britské vlády. Prostředky by se měly vynaložit na oplocení, kamerové systémy a infračervenou detekční technologii. Ačkoli se Británie a Francie kvůli brexitu vydají různými cestami, chtějí podle mluvčího nadále úzce spolupracovat, mimo jiné v bezpečnostních otázkách.

Mayová s Macronem by se měli dnes v rámci britsko-francouzského summitu věnovat především otázkám migrace. Výsledkem jednání by mělo být nejen posílení ochrany hranice, ale i spolupráce tajných služeb. Očekává se, že Mayová rovněž oznámí, že její země přijme další migranty, kteří se nyní ve snaze dostat na Britské ostrovy zdržují v severní Francii. Především by mělo jít o nezletilé migranty bez doprovodu. Londýn k tomuto kroku už v úterý ve svém projevu v Calais vyzval sám Macron.

Britská premiérka a francouzský prezident by měli dnes odpoledne oznámit i posílení obranné spolupráce. Londýn by měl podle BBC například vyslat tři vrtulníky do Mali, kde Francouzi bojují s islámskými radikály. Paříž by na oplátku měla posílit britské jednotky v Estonsku. Macron by mohl na své první návštěvě Británie ve funkci prezidenta také potvrdit, že zapůjčí na výstavu do Británie slavnou tapiserii z Bayeux, která znázorňuje mimo jiné slavnou bitvu u Hastingsu.

Britská vláda podle svých údajů v posledních letech na bezpečnostní opatření v oblasti Calais vydala již více než 100 milionů liber (2,9 miliardy korun). V roce 2015 britské úřady zaznamenaly 80.000 pokusů o ilegální překročení hranice s Francií, v minulém roce to bylo už jen 30.000.

Témata:  uprchlíci Francie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy